A paradicsom táplálkozás-élettani hatása
Legfontosabb likopin forrás az emberi szervezet számára, egyértelműen a paradicsom és belőle készült termékek.
A paradicsom, mind a termesztés (4,9 millió hektárnyi területen, 182 millió tonna) mind a fogyasztás (23,5 kg/fő/év) tekintetében, az egyik legjelentősebb zöldségnövény a világon. A paradicsom és a belőle készült élelmiszerek fogyasztásának jelentősége megnőtt, az utóbbi időben a vizsgálatok fókuszába kerültek az emberi szervezetre gyakorolt előnyös hatásaik miatt, melyek elsősorban az antioxidáns hatású bioaktív összetevőinek köszönhetők. Ezen bioaktív anyagok közül legjelentősebb, a likopin, de egyéb karotinoidok (β-karotin, lutein, stb.), polifenolok és a C-vitamin táplálkozás-élettani hatása is fontos. A paradicsom piros színét a likopin adja. A likopin egy aciklikus szerkezetű karotinoid, mivel nem tartalmaz ß-gyűrűt, ezért nem vesz részt az A-vitamin szintézisében. Az elmúlt évek tudományos publikációi alapján megállapítható, hogy a likopin számos kardiovaszkuláris és daganatos megbetegedés prevenciójában játszik lényeges szerepet. A kutatók laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatokkal támasztották alá ezt a megállapítást. A vizsgálati eredmények alapján csökkent a szájüregi-, a gége-, a gyomor-, a nyelőcső-, a vastagbél-, az emlő-, a petefészek-, a hólyag- és prosztatadaganatok kockázata, jelentős likopinbevitel esetén. Az elmúlt néhány évben közzétett kb.70 epidemiológiai vizsgálatból 57-ben egyenes arányú összefüggést mutathattak ki a paradicsomfogyasztás és a vér likopin-koncentrációja, valamint fordított összefüggést a likopin-bevitel és a vizsgált daganatos megbetegedés rizikója között. Ezen vizsgálatokból 37 tanulmányban, tehát több mint felében, az összefüggés statisztikailag is szignifikáns volt és egy tanulmányban sem számoltak be ellenkező előjelű, tehát negatív összefüggésről, hatásról. A friss paradicsomban a likopin all-transz konfigurációban található meg, de a feldolgozás során cisz-likopin izomér csoporttá alakul át. Vizsgálati eredmények már bebizonyították, hogy a feldolgozott paradicsom termékek likopin-tartalma jobban hasznosul az emberi szervezetben, mint a frissen fogyasztotté, ami a feldolgozás során történő jobb likopin feltárással magyarázható. A WHO által javasolt napi likopin bevitel 8 mg. Ez 1-1,5 dl. paradicsom ivólével (100 %-os) vagy két kb. 100 g-os érett (mély piros) paradicsommal bevihető. Túladagolni nem lehet.
Dr. Helyes Lajos
egyetemi tanár
SZIE Kertészeti Intézet