A napokban elérték a kútfúrók a 2000 méteres talpmélységet a szentesi Paradicsom Kft. új termálkútjánál, aminek vizével a kft. üvegházait fűtik majd jövő téltől.

– Túl vagyunk már a kútvizsgálaton és a tisztító termeltetésen is. Az előzetes eredmények alapján ez egy jó kút lesz – mondta Farkas Gábor főfúrómester, akitől megtudtuk, 2000 méter mélyen 100 Celsius-fok körüli, a munkapadon pedig közel 90 fokos vízhőmérsékletet mértek. A kút percenként 1800 liter vizet ad. A tisztító termeltetés alatt óránként vettek vízmintát. Az új kút vize letisztult, homokmentes.

A fúrás időszakában több nagy vihart is megéltek a dolgozók és a 30 méter magas fúrótorony. Egy nap kivételével ekkor is munka folyt a területen.

– Egy olyan napunk volt, ami­­kor az orkán erejű északi szél akadályozott bennünket. A csigát befújta a kapcsolóállás alá – mondta a főfúrómester. – Rendkívül izgalmas munka volt. Az elmúlt hetekben minden reggelünk a kúttal kapcsolatos információk megismerésével kezdődött. Már januárban elkészülhetett volna a kút, de a fúrást végző cég megkért bennünket, hogy járuljunk hozzá egy tudományos kutatáshoz. 2000 méter körüli mélységből három magmintát vételeztek. A geológusok azt mondták, ezek több millió évről mesélnek – tudtuk meg Katona Magdolnától, az Árpád-Agrár cégcsoporthoz tartozó Paradicsom Kft. ügyvezetőjétől. A torony elbontása után, március 1-jétől másik csapat ve­­szi át a terepet, amely egy 2000 köbméteres acélszerkezetű, szigetelt puffertartályt épít, utána kiépíti a víz útját, amit a már meglévő, szigetelt távvezetékhez csatlakoztatnak. Így kerül a termálvíz a régi telepi, illetve újtelepi hőközpontba – tudtuk meg Nagygál Jánostól, az Árpád-Agrár Zrt. műszaki igazgatójától, aki szerint az új kút várakozáson felüli teljesítményt nyújt mind hozamban, mind hőmérsékletben.


Forrás: delmagyar.hu

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/90-fokos-termalviz-2000-meter-melyrol-4997562/
A cikk szerzője: Kovács Erika

 

"Munkahelyeket teremt a szentesi  kertészeti beruházás" címmel jelnet meg rólunk cikk a Napi Gazdaság - Szeged melléklet, 2013. decemberi számában mely teljes terjedelmében letölthető PDF formátumban. A letöltéshez kérem kattintson a képre.

 

 

"Aki nem fejleszt, az lemarad" címmel jelnet meg interjú dr. Csikai Miklóssal Szentesi Élet 2013 év végi duplaszámában. Letölhető PDF formátumban. A letöltéshez kérem kattintson a képre.

 

 

"A legkorszerűbb üvegházat építik" címmel jelnet meg rólunk cikk a Szentesi Élet 2013 év végi duplaszámában. Letölhető PDF formátumban. A letöltéshez kérem kattintson a képre.