Jól ismert különböző termesztési időszakokban a paradicsom  kötési problémái, ezért a jó minőségű és megfelelő mennyiségű terméshez tökéletes virágbeporzásra van szükség.

A poszméhek a paradicsom legtökéletesebb beporzói, mivel hozzáférnek a virág központi termőrészéhez. A mellső lábukkal és rágóikkal megragadják a virág összenőtt porzó csövecskéjét, majd torizmaik összehúzásával vibrálnak, a kihulló virágport pedig a hátsó lábaikon levő portokban gyűjtik. Egy dolgozó naponta mintegy 3000 virág meglátogatására képes.
Mind a kritikus hűvösebb, mind a meleg nyári termesztési szezonban is tökéletes megtermékenyítést biztosítanak, szemben más köttetési módszerekkel.

A poszméhek előnyei:

  • A poszméhek miközben a fiasítás számára virágport gyűjtenek meglátogatnak minden érett virágot, ezzel biztosítják a terméskötődést. Munkamegtakarítást jelentenek, hiszen kiváltják az időigényes kézi és hormonos beporzást, valamint annak kockázatos hátrányait.
  • A természetes beporzás következtében jóval nagyobb a kötésbiztonság, ezzel jóval magasabb termésmennyiség és minőség érhető el.
  • Sokmagvú, lédús, a fajtára jellemző, kiegyenlített bogyók fejlődnek, ezért az osztályozhatóság könnyű.
  • A folyamatos beporzás következében szabályos fürtök fejlődnek, ezért kiválóan alkalmazhatóak normál-, hús-, cseresznye- és fürtös paradicsomban is.